Descriere
Denumire:
Labiprofen 150 mg/ml solutie injectabila pentru bovine, porcine si cabaline
Substanțe active:
Fiecare ml de produs conține:
Ketoprofen – 150mg
Excipienți:
Alcool benzilic (E1519) – 10mg
O soluție limpede, incoloră până la gălbuie.
Indicații:
Vaci
Reducerea inflamației și durerii asociate cu post-partum, tulburări musculo-scheletice și șchiopătare.
Reducerea febrei asociate bolilor respiratorii bovine în combinație cu terapia antimicrobiană, după caz.
Reducerea inflamației, febrei și durerii în mastita clinică acută în asociere cu terapia antimicrobiană, după caz.
Porci
Reducerea febrei în cazuri de boala respiratorie și a sindromul disgalaxiei post-partum SDP (sindromul metrita-mastita-agalaxie) la scroafe, în combinație cu terapia antimicrobiană, după caz.
Cai
Reducerea inflamației și a durerii asociate cu tulburări osteoarticulare și musculo-scheletice (șchiopătare, laminită, osteoartrita, sinovită, tendinită etc.).
Reducerea durerii și inflamației postoperatorii.
Reducerea durerii viscerale asociate colicilor.
Contraindicații:
A nu se utiliza la animale predispuse ulceratiei gastro-intestinale sau sângerare, pentru a nu agrava starea acestora.
A nu se utiliza la animale care suferă de boli cardiace, hepatice sau renale.
A nu se utiliza în cazuri de hipersensibilitate cunoscută la ketoprofen sau acid acetil-salcilic sau la oricare dintre excipienți.
A nu se utiliza la animale cu dovezi de discrazie sau coagulopatie sanguină. Nu administrați alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) concomitent sau în decurs de 24 de ore unul fata de celălalt.
Reacții adverse:
Injectarea intramusculara a ketoprofenului poate provoca leziuni musculare subclinice usoare, tranzitorii, necrotice; acestea se vindeca treptat in zilele succesive terminarii tratamentului. Administrarea in regiunea gatului reduce extinderea si severitatea acestor leziuni.
La cai, dupa o administrare a produsului medicinal veterinar la volumul recomandat, pe cale extravasculara, s-au observat reactii locale tranzitorii, care au disparut dupa 5 zile.
Datorita mecanismului de actiune al ketoprofenului, dupa administrari repetate, pot aparea leziuni erozive si ulcerative la nivelul tractului gastrointestinal.
Ca si in cazul altor AINS, datorita actiunii lor de inhibare a sintezei prostaglandinelor, la unii pacienti exista posibilitatea aparitiei intolerantei gastrice sau renale.
Daca apar reactii adverse, tratamentul trebuie oprit si trebuie solicitat sfatul unui medic veterinar.
Dacă observați orice reacție adversă, chiar și cele care nu sunt deja incluse în acest prospect sau credeți că medicamentul nu a avut efect vă rugăm să informați medicul veterinar.
Specii țintă:
Bovine, porcine, cabaline
Posologie
Calea intramusculară sau intravenoasă
Bovine
3 mg ketoprofen/kg greutate corporala, echivalent cu 1 ml de produs pe 50 kg greutate corporala/ zi, administrat pe cale intravenoasa sau intramusculara, de preferinta in regiunea gatului.
Durata tratamentului este de 1-3 zile, si trebuie stabilita in functie de severitatea si durata simptomelor.
Porcine
3 mg ketoprofen/kg greutate corporala, echivalent cu 1 ml de produs pe 50 kg greutate corporala/ zi, administrat pe cale intramusculara, la o singura administrare. In functie de raspunsul observat si pe baza analizei raportului beneficiu/risc a medicului veterinar responsabil, tratamentul poate fi repetat la interval de 24 de ore pentru maxim trei tratamente. Fiecare injectie trebuie administrata intr-un alt loc.
Cabaline
2,2 mg ketoprofen/kg greutate corporala, echivalent cu 0,75 ml de produs pe 50 kg greutate corporala / zi, administrat pe cale intravenoasa. Durata tratamentului este de 1-5 zile, si trebuie stabilita in functie de gravitatea si durata simptomelor. In cazul colicilor, o singura injectie este suficienta. O a doua administrare de ketoprofen necesita o re-examinare clínica
Timpi de așteptare:
Bovine
Carne și organe: 2 zile
Lapte: 0 ore
Cabaline
Carne și organe: 1 zi
Porcine
Carne și organe: 3 zile
Atenționări speciale:
Precautii speciale la utilizarea pe animale
Nu depășiți doza recomandată. Nu depășiți perioada recomandată de tratament.
Utilizarea ketoprofenului nu este recomandată la mânjii mai mici de o lună. Când se administrează animalelor cu vârsta mai mică de 6 săptămâni, la ponei sau la animale în vârstă, este necesar să se ajusteze doza cu precizie și să se efectueze o urmărire clinică atentă. Evitați injecția intra-arterială.
Evitați utilizarea la animale deshidratate, hipovolemice sau hipotensive, deoarece există un risc potențial crescut de toxicitate renală.
Deoarece ulcerarea gastrică este o constatare frecventă în sindromul PMWS (sindromul multisitemic al pierderilor in greutate post-înțărcare), utilizarea ketoprofenului la porcii afectați de această patologie nu este recomandată, pentru a nu agrava starea acestora.
La cai, evitați administrarea extravasculară.
Precautii speciale care trebuie luate de persoanele ce administreaza produsul medicinal veterinar la animale
Pot apărea reacții de hipersensibilitate (erupție pe piele, urticarie). Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la substanța activă sau la oricare dintre excipienți trebuie să evite contactul cu medicamentul veterinar.
A se evita auto-injectarea accidentala. In caz de auto-injectare accidentala, solicitati imediat sfatul medicului si prezentati medicului prospectul sau eticheta produsului.
Evitati contactul cu pielea, ochii si membranele mucoase. In caz de contact accidental cu pielea, ochii sau membranele mucoase, imediat spalati bine zona afectata, cu apa curata de la robinet. Solicitati sfatul medicului daca iritatia persista.
Perioada de gestatie si lactatia:
Studiile pe animalele de laborator (sobolani, soareci, iepuri) si pe bovine nu au evidentiat niciun fel de reactii adverse. Poate fi utilizat la vaci gestante.
Siguranta produsului medicinal veterinar nu a fost stabilita in timpul gestatiei la scoafe si la iepe. A se utiliza numai in conformitate cu evaluarea beneficiu-risc realizata de medicul veterinar responsabil.
Poate fi utilizat la vacile si scroafele in lactatie.
Nu este recomandata utilizarea la iepele in lactatie.
Interactiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de intractiune:
Trebuie evitata administrarea concomitenta a diureticelor sau a medicamentelor cu potential nefrotoxic, deoarece pot aparea tulburari renale, inclusiv insuficienta renala. Aceasta este secundara unui flux sanguin diminuat, provocat de inhibarea sintezei prostaglandinelor.
Nu se administreaza concomitent cu alte medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS), corticosteroizi, medicamente anticoagulante sau diuretice in timpul sau in decurs de 24 ore unul fata de celalalt, deoarece riscul ulceratiilor gastro-intestinale si a altor reactii adverse poate fi exacerbat.
In perioada fara tratament, trebuie avute in vedere proprietatile farmacologice ale produselor utilizate anterior.
Ketoprofenul este puteric legat de proteinele plasmatice si poate intra in competitie cu alte medicamente legate puternic de proteinele plasmatice, ceea ce poate duce la efecte toxice.
Supradozare (simptome, procedura de urgenta, antidoturi):
Spradozarea cu medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene poate duce la ulceratie gastro-intestinala, pierdere de proteine, insuficiente hepática si renala.
In studiile de toleranta efectuate la porci, pana la 25% dintre animalele tratate cu doze de trei ori mai mari decat doza máxima recomandata (9 mg/kg g.c.) pe o perioada de trei zile sau cu doza recomandata (3 mg/kg g.c.) pe o perioada de trei ori mai mare decat durata maxima recomandata (9 zile) au prezentat leziuni erozive si /sau ulcerative atat a partii aglandulare (pars oesophagica) cat si a partii glandulare ale stomacului. Semenle precoce de toxicitate includ pierderea poftei de mancare si fecale cu aspecto pastos sau diaree.
Administrarea intramusculara a produsului la bovine, in doze de cel mult 3 ori mai mari decat doza recomandate sau pe o perioada de trei ori mai mare decat durata tratamentului (9 zile) nu a produs semne clinice de intoleranta. Cu toate acestea, la locul de injectare al animalelor tratate s-au observat inflamatie si leziuni necrotice subclinice, precum si cresterea valorilor creatinfosfochinazei (CPK). Examenele histopatologige au evidentiat leziuni erozive sau ulcerative la nivelul abomasumului, legate de ambele regimuri de dozaj.
Caii pot tolera doze intravenoase de ketoprofen pana la 5 ori doza recomandata pentru o perioada mai mare de trei ori durata recomandata (15 zile), fara efecte toxice.
In cazul in care se observa semne clinice de supradozaj, nu exista un antidot specific si trebuie initiat tratamentul simptomatic.
Incompatibilitati
În absenţa studiilor de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare
Recenzii
Nu există recenzii până acum.