Descriere
DECHRA CLINDABACTIN 220MG 10CP DUBLU-DIVIZIBILE ANTIINFECȚIOASE ORALE CÂINI
Tratamentul plăgilor infectate, abceselor și infecțiilor cavității bucale la câini.
COMPOZIȚIE:
1 comprimat conţine:
Substanţă activă:
Clindamicină (sub formă de clorhidrat de clindamicină) 220 mg
Comprimat masticabil de culoare maro deschis, cu puncte maronii, de formă rotundă şi convexă, aromat, de 13 mm, cu linie de divizare în formă de cruce pe o parte.
Comprimatele pot fi divizate în 2 sau 4 părţi egale.
INDICAȚII:
Pentru tratamentul plăgilor infectate şi al abceselor şi al infecţiilor cavităţii bucale, incluzând bolile periodontale, provocate sau asociate cu Staphylococcus spp., Streptococcus spp. (cu excepţia Streptococcus faecalis), Bacteroides spp., Fusobacterium necrophorum şi Clostridium perfringens susceptibile la clindamicină.
Pentru tratamentul piodermitei superficiale asociate cu Staphylococcus pseudintermedius susceptibilă la clindamicină.
Pentru tratamentul osteomielitei provocate de Staphylococcus aureus susceptibilă la clindamicină.
CONTRAINDICAȚII:
Nu se utilizează în cazurile de hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți, sau la lincomicină. Nu se administrează la iepuri, hamsteri, porcușori de Guineea, șinșile, cai și rumegătoare, deoarece ingerarea de clindamicină la aceste specii poate provoca perturbări gastrointestinale severe, care pot duce la deces.
REACȚII ADVERSE:
S-au observat mai puţin frecvent vărsături şi diaree.
Clindamicina cauzează dezvoltarea în exces a organismelor rezistente, cum sunt clostridiile şi levurile. În caz de suprainfecţie trebuie luate măsurile adecvate în funcţie de situaţia clinică.
SPECII ŢINTĂ:
câini.
POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE DE ADMINISTRARE ȘI MOD DE ADMINISTRARE:
Administrare orală.
1. Pentru tratamentul plăgilor infectate şi al abceselor şi al infecţiilor cavităţii bucale, incluzând bolile periodontale, se administrează fie:
– 5,5 mg/kg greutate corporală o dată la 12 ore timp de 7-10 zile, sau
– 11 mg/kg greutate corporală o dată la 24 ore timp de 7-10 zile
Dacă nu se observă un răspuns clinic în decurs de 4 zile, trebuie stabilit din nou diagnosticul.
2. Pentru tratamentul piodermitei superficiale la câini, administraţi fie:
– 5,5 mg/kg greutate corporală o dată la 12 ore, sau
– 11 mg/kg greutate corporală o dată la 24 ore
Se recomandă de obicei ca terapia piodermitei superficiale canine să dureze 21 zile, cu scurtarea sau prelungirea duratei terapiei în funcţie de judecata clinică.
3. Pentru tratamentul osteomielitei la câini, administraţi:
– 11 mg/kg greutate corporală o dată la 12 ore timp de 28 zile
Dacă nu se observă un răspuns clinic în decurs de 14 zile, trebuie oprit tratamentul şi stabilit din nou diagnosticul.
Pentru a asigura o dozare corectă, greutatea corporală trebuie determinată cât mai precis posibil pentru a evita subdozarea.
RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ:
Comprimatele pot fi divizate în 2 sau 4 părţi egale, pentru a asigura administrarea adecvată a dozelor.
TIMP DE AȘTEPTARE:
Nu este cazul.
PRECAUȚII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE:
A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor. Perioada de valabilitate a comprimatelor divizate după prima deschidere a ambalajului primar: 3 zile. Acest produs medicinal veterinar nu necesită condiţii speciale de depozitare. A nu se utiliza acest produs veterinar după data expirării marcată pe ambalaj după EXP. Data expirării se referă la ultima zi din acea lună.
ATENȚIONĂRI SPECIALE:
Precauții speciale pentru utilizare la animale:
Comprimatele masticabile sunt aromate. Pentru a evita orice ingestie accidentală, comprimatele nu trebuie păstrate la îndemâna animalelor. Utilizarea produsului trebuie să se bazeze pe testarea susceptibilității bacteriilor izolate de la animale. Dacă acest lucru nu este posibil, terapia trebuie să se bazeze pe informaţii epidemiologice locale cu privire la sensibilitatea bacteriilor ţintă. La utilizarea produsului medicinal veterinar trebuie să se ţină cont de politicile antimicrobiene oficiale, naţionale şi regionale.
Utilizarea produsului cu abaterea de la instrucţiunile furnizate în prospect poate creşte prevalenţa bacteriilor rezistente la clindamicină şi poate scădea eficienţa tratamentului cu lincomicină sau antibiotice macrolide, din cauza potenţialului de apariţie a rezistenţei încrucişate. S-a demonstrat rezistenţa încrucişată între lincosamide (incluzând clindamicina), eritromicină şi alte macrolide. În unele cazuri (plăgi localizate sau uşoare; pentru prevenirea recidivei), piodermita superficială trebuie tratată topic. Necesitatea şi durata tratamentului antimicrobian sistemic trebuie să se bazeze pe analiza atentă a fiecărui caz. În timpul terapiei prelungite cu durata de o lună sau mai mare, trebuie efectuate teste periodice ale funcţiei hepatice şi renale, precum şi analize de hematologie. La animalele cu perturbări renale severe şi/sau hepatice foarte severe, însoţite de anomalii metabolice severe, administrarea dozelor trebuie efectuată cu precauţie, iar acestea trebuie monitorizate prin analize serice în timpul terapiei cu clindamicină în doze mari.Utilizarea produsului nu este recomandată la animalele nou-născute.
Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale:
Lincosamidele (lincomicina, clindamicina, pirlimicina) pot provoca reacţii de hipersensibilitate (alergice). Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la lincosamide trebuie să evite contactul cu produsul medicinal veterinar. Spălaţi-vă pe mâini după manipularea comprimatelor. Ingestia accidentală poate provoca efecte gastrointestinale, cum sunt durerea abdominală și diareea. Trebuie luate măsuri de precauţie pentru a evita ingestia accidentală. Pentru a reduce riscul de ingestie accidentală la copii, nu scoateţi comprimatele din blister înainte de a fi gata de administrare la animal. Introduceţi la loc în blister şi cutie comprimatele utilizate parţial şi utilizați-le la următoarea administrare. În caz de ingestie accidentală, în special de către copii, solicitaţi imediat sfatul medicului şi prezentaţi medicului prospectul produsului sau eticheta
Gestație sau lactație:
Cu toate că studiile cu doze crescute la şobolan sugerează că clindamicina nu este teratogenă şi nu afectează semnificativ funcţia de reproducere la masculi şi femele, nu s-a stabilit siguranţa la căţelele gestante sau la câinii aflaţi la vârsta reproducerii. Clindamicina traversează bariera placentară şi bariera sânge-lapte.
Tratamentul administrat femelelor care alăptează poate provoca diaree la puii de câine. Se utilizează numai în conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuată de medicul veterinar responsabiI.
Interacțiuni cu alte medicamente și alte forme de interacțiune:
S-a demonstrat că clorhidratul de clindamicină are proprietăţi de blocare neuromusculară care pot potenţa acţiunea altor medicamente de blocare neuromusculară. Produsul trebuie utilizat cu precauţie la animalele cărora li se administrează astfel de medicamente. Sărurile şi hidroxizii de aluminiu, caolinul şi complexul aluminiu-magneziu-silicat pot reduce absorbţia lincosamidelor. Aceste substanţe digestive trebuie administrate cu cel puţin 2 ore înainte de clindamicină. Clindamicina nu trebuie utilizată concomitent cu eritromicină sau alte macrolide, sau imediat după acestea, pentru a împiedica rezistenţa la clindamicină indusă de macrolide. Clindamicina poate reduce nivelurile plasmatice de ciclosporină, existând riscul absenţei activităţii. În timpul utilizării simultane a clindamicinei şi aminoglicoziclelor (de exemplu gentamicină), nu poate fi exclus riscul interacţiunilor adverse (insuficienţă renală acută). Clindamicina trebuie să nu fie utilizată concomitent cu cloramfenicol sau macrolide, deoarece acestea se antagonizează reciproc la situsul de acţiune, la nivelul subunităţii ribozomale 50S.
Supradozare:
La câini, dozele de clindamicină administrate oral, de până la 300 mg/kg/zi nu au provocat toxicitate. La câinii la care s-au administrat 600 mg/kg/zi de clindamicină au apărut anorexie, vomă şi scădere în greutate. În cazurile de supradozare, trebuie oprit imediat tratamentul şi stabilit tratament simptomatic.
PRECAUȚII SPECIALE PENTRU ELIMINAREA PRODUSELOR NEUTILIZATE SAU A DEȘEURILOR DUPĂ CAZ:
Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere. Orice produs medicinal veterinar neutilizat sau deșeu provenit din eliminarea unor astfel de produse trebuie eliminate în conformitate cu cerințele locale.
ALTE INFORMAŢII:
Se eliberează pe bază de prescripție medicală veterinară.
DIMENSIUNE:
cutie x 10 comprimate masticabile
Recenzii
Nu există recenzii până acum.